Over Tineke

van laarhoven

Over Tineke

Ik ben Tineke van Laarhoven, beeldhouwer.

Ik werk met verschillende materialen en combineer ze ook. Er zij verschillende technieken die ik me eigen gemaakt heb, maar mijn eerste liefde, het beeldhouwen in steen, blijft me het meest eigen. Mijn manier van werken noem ik Transformatie middels Kunst. Wat dit voor mij betekent zal ik beschrijven, te beginnen met een van mijn gedichten.

Ik spin me in,
leven van herinnering.
Tijd en ruimte vervagen,
in het nu
leer ik het verleden dragen.

De stuwende kracht in mijn leven is de diep gekoesterde wens te worden wie ik diep van binnen ben. Mijn werk gaat dan ook over de weg naar binnen; de reis door mijn innerlijk labyrint. Daarbij volg ik de weg van het gevoel, want het zijn vaak onbewuste emoties die zorgen voor obstakels op mijn weg naar binnen.

Werken met de harde, concrete realiteit van steen of metaal mobiliseert de kracht die ik nodig heb om weerstanden in mijzelf af te breken. Zo wordt het mogelijk zowel mijn kwetsbaarheid, als mijn kracht weer zichtbaar te laten worden.
Wat ik – al doende - onder mijn handen zie ontstaan, wordt me dierbaar en neem ik vervolgens zonder weerstand weer in me op.

Naast het beeldhouwen heb ik ook gedichten geschreven, omdat ik de behoefte voelde woorden te vinden voor wat er in mijn binnenwereld ontsluierd werd. Deze gedichten zijn gebundeld in mijn gedichtenbundel ‘Ingespannen luisteren’.

De manier waarop ik werk is intuïtief.  Daarbij heb ik vaak het gevoel heb dat er verschillende lagen van mijn bewustzijn op elkaar inwerken; het zet een boeiend proces in gang dat vorm krijgt in mijn beelden en woorden in mijn gedichten. Hierdoor leer ik  vele aspecten van mezelf kennen en uitdrukken. Tegelijkertijd raak ik steeds meer verbonden met mijn liefdevolle essentie die aan al deze aspecten ten grondslag ligt.

Mijn levenswerk en passie deel ik door: